A DélmagyarArchívrólA Délmagyarország, az ország egyik legrégebbi regionális napilapja 1910-ben indult Róna Lajos szerkesztésével. Célja volt a korabeli régió informálása a napi történésekről, illetve az aktuális irodalom eljuttatása a legtávolabbi tanyán élő családoknak is.

Az első szám 1910. május 22-én jelent meg Szegeden, 64 oldal terjedelemben. Ez a szám közölte a Mikszáth Kálmánnal készített utolsó interjút is: egy héttel később már a híres novellista halálhírét közölte a lap. Induláskor a következő igen széles palettán mozgó rovatai voltak: Acsalád, Egyesületi élet, Közgazdaság, Közigazgatás, Közoktatás, Nyílt tér, Törvénykezés, Tudomány és irodalom, Sport, Szezon - nőknek, Színház, Vidám krónika. Az alapító-főszerkesztő különösen nagy hangsúlyt fektetett az irodalmi rovatra: olyan írók és költők tollaiból jelentek meg rendszeresen írások, mint Ady Endre, Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső vagy Juhász Gyula. Az eltelt idő alatt sok minden történt, a lap hasábjain megjelent írások a XX. és a XXI. század magyar történelméről vallanak.

Archívumunkkal a napilap 100 éves történetének teljes reprezentálására vállalkoztunk, hiszen az 1910 és 2010 közötti időszak összes lapszáma szabadon hozzáférhető formában megtalálható. A projekt létrejöttét a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár valamint a Lapcom Zrt., a Délmagyarország napilap kiadója közötti együttműködés tette lehetővé.